ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Η βράβευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Φαρκαδόνας που συμμετείχαν στην ομάδα, που πήρε μέρος στο διαγωνισμό "Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο", πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου. Η συμμετοχή τους ξεχώρισε μέσα στις οκτώ καλύτερες, από τις 102 συνολικά υποψηφιότητες του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

brabeio1

Η απονομή των βραβείων έλαβε χώρα σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και έρευνας, που επετεύχθη μέσα από το πρόγραμμα-διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο». Πρόκειται για μία καινοτόμα μορφή διδασκαλίας» ανέφερε και επεσήμανε πως «Η πληροφορία πρέπει να μετατρέπεται σε γνώση και επιστήμη». Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες και σεισμολόγοι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (κ.Γεράσιμος Χουλιάρας), το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο   (κ.Γεράσιμος Τσελέντης) και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) (κ.Κωνσταντίνος Μακρόπουλος).

brabeio2

     Οι μαθητές Ιωάννης Σπυρίδης, Χρήστος Τσούπος, Ιωάννης Κούτσικος, Βασίλης Κούτσικος, Χριστίνα Μανασή, Μαρία Παπαδομολουκά, Όλγα Στεργίου και Μιχάλης Γιώτας μαζί με τους καθηγητές τους, Πάλλα Νικόλαο και Κωσταρέλλο Δημήτριο, έπειτα από την παραλαβή των επαίνων τους από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ.Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, παρουσίασαν τον αυτοσχέδιο σεισμογράφο τους στο κοινό. Περιέγραψαν την αρχή της λειτουργίας του και στη συνέχεια θέτοντάς τον σε εφαρμογή δείξανε την καταγραφή της δόνησης. Η πρωτοτυπία του σεισμογράφου εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους, καθότι η καταγραφή του σεισμού γίνεται με ασύρματο ποντίκι και η δόνηση αποτυπώνεται σε πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

     Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την επιχείρηση «Γερμανός» στη Φαρκαδόνα και την επιχείρηση «Υφαντής» στο Γριζάνο Τρικάλων για τη στήριξη που προσέφεραν, ώστε η ομάδα να μεταβεί και να παραστεί στην τελετή βράβευσης.

fark1

Συμμετείχε στον 1ο Διαγωνισμό Διηγήματος Μικρής Φόρμας και παρέλαβε το βραβείο του σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων του νομού ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους και μίλησαν για την αλληλεγγύη, συμμετέχοντας με κείμενά τους στον 1ο Διαγωνισμό Διηγήματος Μικρής Φόρμας που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων,

δια του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και με πρωτοβουλία του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Ο διαγωνισμός συνάντησε ιδιαίτερα απήχηση στην μαθητική κοινότητα καθώς συμμετείχαν 150 μαθητές και μαθήτριες από πολλά γυμνάσια του νομού ταυτόχρονα και του Δήμου Φαρκαδόνας. Τα κείμενα που ξεκινούσαν με την φράση «Άπλωσα-ε το χέρι και τον-ην βοήθησα-ε να σηκωθεί» αξιολόγησε επιτροπή αποτελούμενη από τους: Ηλία Κεφάλα, ποιητή, κριτικό λογοτεχνίας – πρόεδρο της επιτροπής, Ιουλία Κανδύλα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Τούλα Τίγκα, συγγραφέα, Ευαγγελία Μινάρδου, φιλόλογο, Υποδιευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων και Νικόλαο Μάντζιο, μαθηματικό, συγγραφέα, οι οποίοι ήταν και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας για τον διαγωνισμό αυτό.

Τα 150 παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφιέρωσαν χρόνο και πνευματική ενέργεια συμμετέχοντας σ’ αυτή τη λογοτεχνική διοργάνωση με διηγήματα γεμάτα ευαισθησία, εκφράζοντας προβληματισμούς, σκέψεις και ανησυχίες για καίρια, σύγχρονα θέματα και δίνοντας μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο παρουσιάστηκαν τα βραβευμένα έργα των μαθητών παρουσία της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κα Βασιλικής Κάκλα, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κα Κάκλα μίλησε για τη σημαντικότητα της εν λόγω διοργάνωσης αλλά για την ευαισθησία των παιδιών απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που είναι η αλληλεγγύη. Στα έργα των παιδιών αποτυπώθηκε το προσφυγικό, ένα ζήτημα στο οποίο αποκρυπτογραφήθηκε ο πόνος και σε τοπικό επίπεδο, όταν η πόλη των Τρικάλων δέχτηκε εκατοντάδες πρόσφυγες, αγκαλιάζοντας και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια, μέσα από τα κέντρα φιλοξενίας που είχαν συσταθεί για μεγάλο διάστημα.

Η κα Κάκλα με την ευαισθησία που τη διακρίνει επεσήμανε την διάθεση της να προωθηθούν ανάλογοι διαγωνισμοί που θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο των μαθητών μας.

Στην διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν με:

 • 1οβραβείο: Ιφιγένεια Τοζάρου, από το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 • 2ο βραβείο: Ιωάννης – Μάριος Κούτσικος, από το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας
 • 3οβραβείο: Ελένη Κύργια, από το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Έπαινο απέσπασαν οι ακόλουθοι μαθητές – μαθήτριες κατά αλφαβητική σειρά:

 • Καμινιώτης Δημήτρης, από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο «Αθηνά»
 • Κοντοκώστα Ίριδα – Αριστέα, από το Γυμνάσιο Πύλης
 • Κουκουτσέλου Κωνσταντίνα, από το Γυμνάσιο Πύλης
 • Νταμάτη Ιωάννα, από το 4οΓυμνάσιο Τρικάλων
 • Οικονομίδη Μαρία, από το 9οΓυμνάσιο Τρικάλων
 • Παπαγεωργίου Πολυξένη, από το 1οΓυμνάσιο Καλαμπάκας
 • Ψαρρή Μαρία, από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο «Αθηνά»

 

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι ο μαθητής Αριστοτέλης Κούτσικος, μαθητής της Γ' τάξης του σχολείου μας, κατά το σχολικό έτος 2015-2016, βραβεύτηκε στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος "Καίτη Λασκαρίδη", περιόδου 2015-206, που είχε προκηρύξει το "Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη".

brabeio

Προσκαλούνται οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας να προσέλθουν μέχρι την Παρασκευή, 30/6/2017 και ώρα 08:00-13:00 για:

 1. την παραλαβή των ελέγχων τελικής επίδοσης και
 2. για την εγγραφή, όσων μαθητών φοιτήσουν στο σχολείο μας το σχολικό έτος 2017-2018

elegxos

Σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 7 Φεβρουαρίου 2017, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνει διαγωνισμό καλύτερης εικονογραφημένης ιστορίας ή βίντεο ή scratch, με θέμα «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο Διαδίκτυο», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων (ατομική ή ομαδική εργασία).

SID 2017 Save the Date

Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μια εικονογραφημένη ιστορία ή ένα βίντεο βάζοντας την τρίτη ηλικία σε διαδικτυακές περιπέτειες, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού των ενηλίκων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συστήσουν στους ενήλικες το μαγικό κόσμο του διαδικτύου και να τους εκπαιδεύσουν σε βασικές δεξιότητες.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού στην Ελλάδα. Μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού τα παιδιά θαβελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις γιαγιάδες και τους παππούδες, θα αντιληφθούν τον ψηφιακό αναλφαβητισμό τους και θα τους δοθεί η ευκαιρία να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου.

Στόχοι του διαγωνισμού είναι να καλλιεργήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, να είναι σε θέση να συζητούν μεταξύ τους, να ανταλλάσουν απόψεις, να επιχειρηματολογούν και να εργάζονται σε ομάδες, να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στις πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο, να αναπτύξουν κοινωνική συνείδηση μέσα από την χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης, να αναπτύξουν εθελοντική συνείδηση στην καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, να ανακαλύψουν τον κόσμο της εικονογράφησης και της παραγωγής video και γενικότερα να αποκτήσουν γνώσεις για το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο.

Οι εικονογραφημένες ιστορίες ή βίντεο ή scratch θα αποσταλούν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 20η Ιανουαρίου 2017. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφορτωθούν σε commonrepository (dropbox, youtube, κ.λπ.) και να κοινοποιηθεί η διεύθυνση στο παραπάνω e-mail. Το e-mail που θα αποσταλεί θα πρέπει να έχει τίτλο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ SID 2017. Επιπλέον, οι ιστορίες, μπορούν να αναρτηθούν στο Twitter με #ΔιαγωνισμόςSID2017. Οι καλύτερες δημιουργίες θα προκύψουν από ψηφοφορία των πρεσβευτών της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (150 Μέλη). Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 150 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα το οποίο θα υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις.

Τα παιδιά που θα διακριθούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου. Πιθανά έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το εν λόγω κέντρο. Τα παιδιά που θα διακριθούν θα παρακολουθήσουν δωρεάν την θεατρική παράσταση «Εκπαιδεύοντας τον Παππού στο Διαδίκτυο». Οι καλύτερες εργασίες θα ανακοινωθούν στον δικτυακό χώρο του κέντρου και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού του Κέντρου (π.χ. eBook, Webinar, Βίντεο).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν τα ενδιαφερόμενα σχολεία να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών στον ανωτέρω διαγωνισμό είναι δωρεάν και προαιρετική και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία και με ευθύνη των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των οικείων σχολικών μονάδων, ώστε να μην διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η ομαλή λειτουργία των σχολείων.


Avast logo Αυτό το e-mail ελέγχθηκε για ιούς από το πρόγραμμα Avast antivirus.
www.avast.com